top of page

SEKTÖRÜN KANAYAN YARASI; DİYALİZ TEKNİKERLİĞİNE ÇÖZÜM ARANIYOR!

Diyaliz sektörünün temsilcileri, soruna çözüm bulmak amacıyla Yükseköğretim Kurulu’na bir ziyaret gerçekleştirdi.

Hemodiyaliz kronik böbrek yetmezliği tedavisinde ülkemizde ve dünyada en sık uygulanan tedavi seçeneğidir. Dünyada şu an 2 milyon, ülkemizde ise 62000 hasta hemodiyaliz tedavisi almaktadır. Hemodiyaliz tedavisi ağırlıklı olarak özel diyaliz merkezlerinde uygulanmaktadır. Hemodiyaliz işlemi diyaliz hekimlerinin yönetimindeki diyaliz merkezlerinde diyaliz hemşireleri veya diyaliz teknikerleri tarafından gerçekleştiriliyor.

On yıl kadar önce diyaliz sektörünün ihtiyacı olan diyaliz hemşiresi açığına çözüm olması için başlatılan, diyaliz teknikeri yetiştirme projesi, şu an için kanayan bir yara haline dönüşmüş bulunuyor. Çoğunlukla Vakıf Üniversitelerinin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları bünyesinde eğitim veren Diyaliz Bölümleri 2 yıllık bir eğitim sonunda, öğrencilerini diyaliz teknikeri olarak mezun ediyor.

Hemodiyaliz gibi uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir alanda 2 yıllık bir eğitimin; diyaliz teknikerlerinin, diyaliz merkezlerinin ve hastaların beklentilerine cevap vermekte yetersiz kaldığı görülüyor. Ülkemizin hemodiyaliz tedavisi gören 62000 hastanın tedavisi için toplam 5000 hemşire veya tekniker yeterli idi. Ama buna rağmen 10000 sertifikalı diyaliz hemşiresi ve 15000 diyaliz teknikeri mezun edildi. Sonuç olarak bu bölümlerden mezun olan gençler iş bulmakta ve hayata atılmakta zorluklar yaşamaktadır.

Bu konuya çözüm bulmak için Bağımsız Diyaliz Merkezleri Derneği (DİYAMER), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ve sektör temsilcilerinin yer aldığı heyet 14 Şubat 2020 tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ı makamında ziyaret etti. Heyette Dr. Bünyamin Altundal (DİYAMER Yönetim Kurulu Başkanı),  Av. Nurettin Yıldız (DİYAMER Denetim Kurulu Üyesi), Yılmaz Aydın (ASKON Yönetim Kurulu Üyesi, İTO Sağlık Meclisi Üyesi) ve Dr. Adem Sezen (Diyaliz Hekimleri Derneği Kurucu Başkanı, Demiroğlu Bilim Üniversitesi Öğretim Görevlisi) hazır bulundu.

Ziyaret sonrası DiyalizHaber’e açıklama yapan Dr. Bünyamin Altundal; “ Bu ziyarette diyaliz teknikerlerinin istihdam ve eğitim sorunlarını en üst düzeyde istişare imkanımız oldu. Bu konu ile ilgili hazırladığımız raporu Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’a sunduk. Zeliha Hocamız “sahadan YÖK’e bu tür raporlar gelmiyor, ancak bu raporlara çok ihtiyaç duyuyoruz” diyerek bize teşekkür etti. Zeliha Hocamız konuya son derece hakim idi. Görüşmenin her iki taraf için de son derece başarılı geçtiğini düşünüyoruz. Bu konunun çözümü için DİYAMER olarak çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Dr. Adem Sezen ise; ”Yaklaşık 10 yıldır diyaliz teknikerliği konusunun içindeyiz. Bu süreçte birçok gencimizi başarıyla mezun ettik. İlk yıllarda sektörün ihtiyacı olması sebebiyle hemen işe başlayan mezunlarımız, mezun sayısının hızla artması sebebiyle neredeyse iş bulamaz hale geldi. Bunun için  diyaliz teknikeri yetiştiren okulların,  öğrenci alımları durdurulmalı veya sınırlandırılmalıdır.  Diyaliz teknikerlerinin ve diyaliz sektörünün beklentilerini karşılayacak sistemin oluşturulması için bir çalışma hazırlıyoruz. Şu an için bu alanda ihtiyaç duyulan sayının 2-3 kat fazlası diyaliz teknikeri mezun edilmiştir. Biz bu alanda çalışacak gençlerimizin lisans düzeyinde 4 yıllık eğitim alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu eğitimin en az 1 yılı diyaliz merkezinde bilfiil çalışmak şeklinde olmalıdır. Ön lisans mezunu diyaliz teknikerleri sınavsız olarak 2 yıl daha eğitim alarak “Diyaliz Hemşiresi” ünvanı ile mezun olmalıdır” diyerek açıklamalarına son verdi. DİYALİZHABER

Yayın Tarihi: 18/02/2020

bottom of page