top of page

ORGAN BAĞIŞINDA BURSA MUCİZESİ NİÇİN  TÜM TÜRKİYE’DE YAŞANMASIN?

Acıbadem Organ Nakli Sempozyumu’nda Bursa Modeli Masaya Yatırıldı!

Organ yetmezliğinin en başarılı ve bazen de tek tedavi yöntemi organ naklidir. Ülkemizde şu an için yaklaşık 30.000 organ yetmezliği hastası organ bekleme listesinde beklemektedir. Organ bekleme listesinde en fazla beklenen organlar böbrek ve karaciğerdir.

Türkiye’de organ naklinin durumunu ve son gelişmeleri hekimlere bilimsel ortamda aktarmayı amaçlayan “Acıbadem Organ Nakli Sempozyumu” 5-6 Ekim 2019 tarihlerinde Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Acıbadem Organ Nakli Sempozyumu; Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay’ın açılış konuşması ile başladı.

Toplantının en önemli konuğu dünya çapında tanınan organ nakli cerrahı Başkent Üniversitesi Yönetim Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın yaptığı "Türkiye’de Transplantasyonun Gelişimi” konulu konuşma tüm katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Prof. Dr. Mehmet Haberal organ naklinde bugüne hiç te kolay gelinmediğini hayatından kesitler ile meslektaşlarına anlattı.

Sempozyumun belki de en önemli panellerinden birisi “Organ Bağışı Paneli” idi. Prof. Dr. Bülent Oktay moderatörlüğünde gerçekleşen panele Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Başkanı Yavuz Selim Çınar, İstanbul BKM Başkanı Gültekin Hoş ve Acıbadem Sağlık Grubu Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Lütfi Telci panelist olarak katıldı.

Panelde İspanya modelinin üzerinde durulması gereken bir model olduğu, bu modelde yoğun bakıma gelen hastaların yaşam beklentisi açısından hızla değerlendirilip, beyin ölümü gelişen hastaların ailesi ile hızla temasa geçildiği anlatıldı. Bu şekilde yoğun bakımda geçirilen süre kısalıyor ve  pek çok organ sağlıklı bir şekilde organ bekleyen hastalara kavuşturulabiliyor.

Bursa BKM Başkanı Dr. Yavuz Selim Çınar Bursa’nın merkez il olarak yer aldığı Güney Mamara Bölgesi’nin son yıllarda organ bağış oranlarında Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir başarıya imza attığını belirtti. Bu başarıya ulaşmak için  ise çok çalıştıklarını, yıllarca verilen üstün gayretin meyvelerinin toplanmaya başladığını; bu başarının temelinde ise sağlık personeli ve halkın eğitiminin olduğunu vurguladı.

 

İstanbul BKM Başkanı Op. Dr. Gültekin Hoş  ekip olarak aynı başarıyı İstanbul’da yakalamak için gece gündüz demeden üstün gayret gösterdiklerini  ve bu konuda mutlaka başarıyı yakalayacaklarını belirtti.

Sempozyuma katılan  Diyaliz Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Hıdır Arslan'dan toplantı sonrası izlenimlerini aldık. Uzm. Dr. Hıdır Arslan “Ülkemizde şu an itibariyle 60.000 son dönem böbrek yetmezliği hastamızı hemodiyaliz tedavisi ile yaşatmaya çalışıyoruz. Ama özellikle genç hastalarda  böbrek nakli; diyaliz tedavilerine göre yaşam kalitesi ve yaşam süresi konusunda önemli avantajlara sahiptir. Biz Diyaliz Hekimleri Derneği olarak Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz,  Genel Sekreter Op. Dr. Mesut Kösem  ve birçok üyemiz ile birlikte bu sempozyuma organ nakli konusunda son yenilikleri izlemek üzere katıldık. Sempozyum çok başarılıydı ve özellikle “Organ Bağışı Paneli”nde ele alınan konular uygulamaya geçtiğinde, hastalarımızın organ bekleme çilesine bir nebze ümit olacaktır” dedi. DİYALİZHABER

Yayın Tarihi: 08/10/2019

bottom of page