top of page

DİYALİZ TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ, MASAYA YATIRILDI!

İstanbul Bilim Üniversitesi tarafından, 6 Mart 2016 Pazar günü düzenlenen “Diyaliz Teknikerlerinin Uygulama Eğitimleri” konulu toplantıda, diyaliz teknikerlerinin eğitimi masaya yatırıldı. Toplantıya diyaliz bölümü öğrencilerinin pratik eğitim aldıkları, özel diyaliz merkezlerinin hekim ve başhemşireleri davetli idi. Toplantıya özellikle, uluslararası diyaliz hizmeti veren firmaların, hemşirelik eğitim kadrolarının eksiksiz katılımı dikkat çekti.

 

 Hemodiyaliz, son dönem böbrek yetmezliği hastalarında, hastanın kolunda damar cerrahları tarafından oluşturulmuş özel bir damaryolundan,  kanın diyaliz makinasına alınıp, zehirli maddelerden ve fazla sıvıdan arındırılmasıdır.

Son yıllarda ismini daha sık duyduğumuz diyaliz teknikerleri, diyaliz merkezlerinde hastaların diyalize alınması, takibi ve sonlandırılması işlemini gerçekleştiriyor. Daha önceleri lise veya üniversite mezunu hemşireler, genellikle bir süre diyaliz merkezinde çalıştıktan sonra, bakanlığın belirlediği eğitim merkezlerinde 3 aylık sertifikasyon eğitimi ve sınavı sonrası sertifikalı diyaliz hemşiresi ünvanıyla çalışıyorlardı. Son yıllarda artan uygulamayla, devlet ve vakıf üniversitelerinin, sağlık hizmetleri meslek yüksek okullarının, diyaliz bölümlerinde, 2 yıllık eğitim sonrası, diyaliz teknikeri olarak mezun olarak, diyaliz alanında çalışıyorlar.

 

Toplantı, İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Cemalettin Camcı’nın diyaliz bölümündeki eğitim ve pratik çalışmalarını anlatmasıyla başladı: “Dr. Adem Sezen’in bu konuda büyük emeği var. Onun sayesinde diyaliz sektörü ile bir aradayız. Diyaliz sektörünün düşünce ve önerilerine her zaman açığız” şeklinde konuştu.

 

 Takiben söz alan Diyaliz Bölümü Eğitim Sorumlusu Dr. Adem Sezen diyaliz teknikerliği eğitiminde yaşanan sorunlar hakkında açıklamalar yaptı: “Teknikerlik eğitimindeki sorunlar görmezden gelinerek, tekniker arkadaşlar aşağılanıp, kötülenerek sorunlar çözülemez. Diyaliz bölümü için, eğitim süresi, müfredatı, eğitim görevlilerinin yeterliliği, toplam yıllık kontenjan konularında ciddi düzenleme ve iyileştirmelere ihtiyaç var. Diyaliz teknikerleri, birilerinin egolarını tatmin alanı olmamalıdır. Biz bu konudaki tüm sorunların farkındayız ve çözüm için çalışıyoruz. Diyaliz teknikerlerinin işsizlik sorunu hakkında Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşme halindeyiz. Tüm sorunların çözümü için sizlerle birlikte gereken neyse onu yapacağız” açıklamasını yaptı. (DİYALİZHABER)

 

Yayın Tarihi: 09/03/2016

bottom of page